Is it the joy of adventure? The challenge of stepping outside of that world of ‘credit cards and double glazing’?

Jeff Allen

Padleekspedisjoner handler om frihet, frihet til å utforske avsidesliggende kystlinjer, selvforsynt med mat og medbragt alt annet viktig utstyr. Du kan supplerer fortløpende med fersk fisk og andre spiselige ting fra naturen som finnes i kystsonen. Av og til besøker du områder som er bebodd sånn at du kan handle i lokale butikker. For noen er padling kun en sport, mens for mange er dette en livsstil, og for disse personene er havkajakken den perfekte bilen for å opprettholde en livsstil som er fri for stress fra et samfunn styrt av klokken. Jeff Allen satt første gang i kajakk som en ung gutt i Cub Scout`s, da han var 7 eller 8 år gammel, og senere i sea cadets. Deretter som en ung soldat i den britiske hæren, faktisk var det mens han tjenestegjorde på Kypros som FN-soldat at han fikk se sin første virkelige havkajakk, tre splitter nye, skinnende Valley Nordkap ventet på stranden, klar til og bli tatt med på ekspedisjon.

Fortiden

Jeff sin tid i hæren ga ham en kjærlighet til en utendørs livsstil og da han forlot militæret i 1987 flyttet han til Cornwall for å studere tradisjonell båtbygging i Falmouth. Fortsatt kaller han Falmouth sitt hjem, og han får ikke noen større glede enn å utforske sin lokale kystlinjen og å introdusere andre til havkajakken og den spektakulære kystlinjen i området.

Opprinnelsen

I 2003 stiftet Jeff Sea Kayaking Cornwall. En liten bedrift med en stort mål, som var å bli de beste til og introdusere folk til kajakkens verden i hele Storbritannia. I 2012 grunnla Jeff International Sea Kayak Guide Association (ISKGA), en organisasjon som representerer behovene til både etablerte og fremadstormende kommersielle kajakkguider fra hele verden. Den tilbyr et utvalg av opplæringsmoduler som er utviklet av tekniske eksperter i sine utvalgte fagfelt. ISKGA Modulært system danner ryggraden i hans ekspedisjons & guide treningsprogrammer. Jeff er også en ‘Subject Matter Expert (SME) for de britiske forsvaret, først og fremst på sammenleggbare havkajakker. Han er også medlem av teknisk komite i det engelske padleforbundet (BCU).

Ekspedisjoner og erfaring

Japan

Jeff har en sterk tro på at å få sertifisering er bare en del av prosessen, når det kommer til å utvikle seg som en profesjonell ekspedisjons padler. Og høste erfaring krever engasjement, tid og krefter, og i 2003, (i tillegg til å legge grunnlaget for Sea Kayaking Cornwall), begynte han å planlegge en ekspedisjon for og padle rundt de fire hovedøyene i Japan. I januar 2004 tok Jeff og Hadas Feldman fra Israel, de første (av mange) padle tak fra Marina Casa Zima i Yokosuka Shi. Det var under denne omfattende ekspedisjonen som Jeff lærte alt om kraften i naturen. Monsoon og Typhoon drevet vind, jordskjelv og havdønninger som alle gjorde denne 5000 mil maritime ekspedisjonen til en odysse, en ekspedisjon som satte standarden for kommende ekspedisjoner.

Sør-Georgia

Etter hjemkomsten fra Japan, hadde ekspedisjons livet satt sine spor i både Jeff og Hadas sine hjerter og sjel. De snudde blikket mot ‘Sørishavet og spesielt Sør-Georgia, en arktisk oase, som ligger mellom Cape Horn og den antarktiske halvøya. De forente krefter med Peter Bray og Nigel Dennis. Disse fire startet ut fra Grytviken og ble de første fra England til og padle rundt det som nå anses å være K2 for havkajakk.

Skandinavia

Jeff ble så betatt av naturen i Sør-Georgia at han besluttet å besøke mer fjellkystlandskap, og i 2007 startet et kjærlighetsforhold til kysten av den skandinaviske halvøy, spesielt Nord-Norge. Han startet en lengre ekspedisjon fra Gøteborg i Sverige, for å oppleve og utforske den utilgjengelige og ulendte kysten på den skandinaviske halvøya. Denne reisen vil ikke bare ta ham med til det han anser som den vakreste kyst i verden, men også til samfunn som har utviklet seg fra en nær tilknytning til havet og fjellene, og han nå anser nå dette området som sitt andre hjem. Hans personlige ekspedisjoner har nå utviklet seg til den porteføljen som han tilbyr nå gjennom Expedition Paddler. Han har begynt å innlemme vinterturer i planen som inkluderer kval safari, hundekjøring og truge turer i fjellene i Finnmark og øyene vest for Tromsø.

Irland

I 2012 slo Jeff seg sammen med Harry Whelan. Jeff hadde satt seg som mål og slå en lenge stående rekord, det betydde at de måtte padle rundt Irland på under 33 dager. Denne rekorden ble satt av en gruppe lokale irske padlere ledet av den anerkjente Mick O ‘Meara og hadde tålt tidens tann. I underkant av 25 dager etter starten fra Ardmore, på Irlands sørlige kysten, skulle de komme tilbake til sitt startpunkt og målet var nådd. Mick O’Meara har siden gjenvunnet rekorden og sånn fortsetter historien. De fleste av Jeffs ekspedisjoner finner nå sted mens han guider andre. Han har hatt slike fantastiske opplevelser på sine eventyr med havkajakk at han føler seg forpliktet til å dele dette storslåtte som han kaller det, med andre. Med mer enn 30000 km under sin kjøl, har han en fantastisk erfaring og kunnskap om steder og opplevelser, som er vel verdt et besøk med havkajakk.

Writing

Past Expeditions

Apart from Jeff’s personal expeditions, Jeff also guides commercially and has led expeditions in Norway, Alaska, Sardinia, Malta as well as his home waters of Cornwall and Great Britain.

Inspirational Talks

The spoken word is a powerful tool, its can serve to instruct, inspire and excite, recounting many of his expedition experiences Jeff has presented many talks at a variety of venues around the world, these have included trade shows, symposiums, club talks and motivational speaking for management run training days.

His expeditions have covered more than 20K nautical miles and have taken him to all four corners of the globe – Antarctica, Japan, Alaska, Scandinavia and many more locations, you can share in his adventures on stage by contacting him at jeff@expeditionpaddler.com